Войната в Украйна прекрои световната карта. Това каза проф. Владимир Чуков в предаването на Радио "Фокус"  "България, Европа и Светът на фокус".

"Това, което ние разсъждавахме, което предвиждахме, анализирахме може би преди година и половина – две, вече не е вярно. Украйна всъщност очерта една линия и това не е само военно-стратегическа линия, тя е политическа, дипломатическа, икономическа, социална линия, която наистина превърна света в едно ново сякаш място за живеене, в което се очертаха няколко специфики, няколко неща. На първо място трябва да кажем сме ние, Западът. Става въпрос за това, което руснаците наричат "колективния Запад“, който не само че не се разпадна пред това предизвикателство, наречено "агресия в Украйна“, но нещо повече – ние станахме по-компактни, по-хомогенни, защото имаше два принципа, които ни обединяват", обясни той.

Според него тази година, която мина от войната в Украйна, Путин се опита да превърне сблъсъка в двуполюсен. Путин говори за многополюсие, но той всъщност се опитва да възстанови статуквото отпреди 1989 г.

"Ние имаме един компактен, голям, силен играч – това е Западът, част от който е и нашата държава, със своите нюанси. Знам, тук критики са много големи. В същото време имате един Изток, който е нюансиран, който е воден или който желае да бъде воден, или по-скоро Путин се опитва да го води, налагайки своя начин на мислене, т.е. агресията, със сила. Той иска да бъде конкретност със сила, а не с жизнен стандарт, не с икономика. И две големи алтернативи, или по-скоро алтернативни полюса – един Китай, който безспорно според мен, след като приключи тази война, ще бъде лидерът на онова, което ние наричаме Изток", поясни проф. Чуков.  

"Формалният повод за засилващото се съперничество между САЩ и Китай е Тайван. Това е един малък остров, който между другото е жизненоважен за Китайската народна република. Защо? Защото това е част от големия Китай. Докато съществува Тайван, ще има формален повод някой да оспори властта на комунистите, които я взеха от 1948 г. И естествено, другата, голямата формална причина, това е икономическата конкуренция. Ето, погледнете защо например Китай е много по-важен за САЩ, отколкото Русия. Русия се опитва със сила да се върне на световната арена", заяви той.