Едва ли някой си е представял, че 35 години след Перестройката в Съветския съюз, в така наречения социалистически лагер ще стигнем до кошмарната 2022 година. Това коментира икономистът проф. Боян Дуранкев, УНСС, ВУЗВ, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Върлуват епидемии, глобално разделение без световен ред, многополюсен свят, нови Железни завеси, разрушителен национализъм в много страни, икономическа стагнация, катастрофално неравенство, убийствено глобално затопляне и опростачване на масите, посочи Дуранкев. По думите му, механиката на глобалния свят в момента е дефектирала вътре в страните процесите не се управляват и за съжаление черната овца на Европейския съюз това е България. В момента страна ни не може да управлява промените, които са необходими и да достигнем едно по-добро и по-успешно ниво.

"Другата ужасна опасност пред човечеството, това е някой да натисне спусъкът на ядреното оръжие", посочи Дуранкев.

"Човечеството е започвало възхода си от Каменната ера, но е много вероятно да завърши съществуването си отново точно в каменната ера. Изглежда, че ни харесва това нещо, защото погледнете даже какво прави Европейският съюз. Имаме ли в момента усилия на Европейския съюз, включително на България, които да водят до прекратяване на военната операция и постигане на справедлив съюз, устойчив мир? Има ли усилията, които да разрушават тази система на разделение, която вече се очертава, новата Желязна завеса?“, посочи професорът.

България в Европейския съюз нямат отговор, защо страните с 85% от световното население не подкрепят тези санкции, смята Дуранкев. "И най-лошото е как влияят санкциите на Русия и дали тези санкции не санкционират санкциониращите? Тоест, нас в момента“, допълни още икономистът.

Евелина БРАНИМИРОВА