Диагностиката, ако се направи такава от правителството, веднага ще открие язвите на България. Това е първо неравноправното положение със субсидиите в ЕС, което очевидно ощетява България и други страни, да ги наречем в Източната зона на ЕС. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева проф. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС и във Висшето училище по застраховане и финанси.

"Второто нещо е, по какъв начин да си партнират правителство и бизнес, говоря за партньорство, а не просто да се насочват инвестиции от ЕС и от България в посока на богати хора, които да стават още по-богати. Такава практика имаме от времената от управлението на Царя, до ден-днешен. Третото нещо е, как да се постигне, вече ще използвам едно демоде понятие, но то продължава да е актуално - догонващ растеж. Защото поколението, което е родено от времената на пазарната икономика и демокрацията, това е поколението от 90-те години, то до ден днешен не е получило онези облаги, които очаква като евентуално средна класа. Средната класа изтънява и все по-малко и все по-малко става като съдържание и се увеличава долната класа. Инфлацията изяде много от натрупаните богатства. Следващото е: как да се увеличават доходи и как да се постигне благоденствие в потреблението на българските граждани", коментира проф. Дуранкев.

"Защото колкото и да е странно ако говорим за физически показатели, да вземем само потреблението на месо на човек от населението, ние сме почти 2 пъти по-ниско отколкото във времената на лошия социализъм. Да не коментирам за възможностите на един млад човек със заплата от 2000 лв. например, или 3000 лв., да си купи жилище и да го изплаща успешно. И да не коментирам колко деца може да издържа той с тези заплати. Така че е необходимо едно обединение, една яка метла, която да разчисти Авгиевите обори и един курс, който да бъде рязко завъртян на ляво, както предлага МВФ. Тоест, да се възстанови ДДС на нива от преди пандемията, да се премахне максималният осигурителен доход. И да се въведе както в другите страни прогресивно данъчно облагане на доходите на физическите лица и на компаниите, плюс още нещо, може би ЕС трябва да го проведе - забрана на офшорките. Но очакваме големи промени след изборите за Европейски парламент. И разбира се, когато ветровете задухат от Запад, те ще засегнат и източния фронт на ЕС. И към всичкото това, ако позволите още нещо, може би най-важното: работа за траен мир между Украйна и Руската федерация. Тук дипломацията ни е голям длъжник също, българската", допълни той.

Актуалната политическа обстановка проф. Боян Дуранкев коментира така:

"Не само България не е в кондиция, но и управляващите не са в никаква кондиция. Както и да го гледаме, ПП-ДБ в момента регистрират спад, и то от изборите до сега траен спад. Те имат интерес от сглобката. Както и да го гледаме, ако ГЕРБ се възкачат начело в управлението и лоши икономически резултати, ако се получат – тоест, нисък икономически растеж, бавен растеж на доходите на хората, това би потопило и ГЕРБ. Затова ми се струва, че най-солидната застраховка на ГЕРБ е да отиват на избори. А най-солидната застраховка на ПП-ДБ е да осигурят коалиция, която да управлява трайно и да постигнат добри резултати. Да не забравяме и третия специалист по застраховките, това е ДПС, разбира се. ДПС също има интерес в момента да се закрепи, може би извън управлението и частично в управлението, без да личи, докато трупа точки по региони и се подготвя за следващи избори. Тоест, застрахователите работят на различни терени, в различни сегменти и всеки крои тайни планове как, по какъв начин уж да работиш с другите, но всъщност ако трябва, да им отсече главите в момента, в който е най-удобно. И от всичкото това изглежда, че големи ползи България няма. И най-важното, може би затова и българите не очакват драстични промени, защото така наречената президентска партия, вероятно е не случваща се мечта на повечето от тези, които не отиват да гласуват. И в края на краищата, очакванията са: след големите избори, може би в ЕС, може би и ние на края на годината или през следващата година да пристъпим към нови парламентарни избори с нови интересни играчи. Може би, но това е много далече за България във времето".