Българинът в момента не харесва нищо ново и нищо старо. Това каза за аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" политическият психолог проф. Антоанета Христова. Българинът нищо няма да приеме като вълна в момента. Той е много внимателен, той не харесва никой, не иска и да му гласува, както той казва – "няма да ти гласувам на всичкото дето се случва“, уточни тя.

"Моята обоснована хипотеза е, че ще увеличим броя на негласуващите, когато и да са тези избори. Въпреки че има време, могат много неща да се случат дотогава, нека да не бъдем… Т.е. едно събитие може да обърне колата или да обърне тенденция. Но за момента процентът хора, които казват "Няма за кой, нищо не ми харесва“, става все по-голям и по-голям. Ако на предишните парламентарни избори около мен имаше хора, които заявяваха все пак предпочитанието си, в социалните мрежи имаше битки, имаше битки, в момента аз не виждам битки на истински хора в социалните мрежи, а на тролове, защото те лесно се разпознават", каза още политическият психолог.

Проф. Антоанета Христова обясни, че ако решиш да разпознаеш един трол му влизаш в профила и веднага схващаш нов ли е, колко е стар, какви са му основните тези, какъв е форматът на снимките му. Според нея троловете лесно се разпознават. 

"Затова в момента средата във "Фейсбук“ примерно е много неориентировъчна, ти не може да схванеш посоката. ПП-ДБ мълчат, въпреки че групите им на тролове работят. Но троловете, а не групите на истинските хора. Битката е страшно интересна, много подмолна, скрита под много пластове и трябва много, много да имаш опит и да знаеш какво да пипнеш, за да се ориентираш в ситуацията, т.е. да кажеш, че наистина трудно може да прогнозираш какво ще се случи оттук нататък. Но дали ще може да заеме? Какво мога да кажа от неговото изказване (бел. ред. Иван Гешев по време на представянето на политическия си проект) – консервативно-патриотична ниша. Посланието е към хора, които не биха подкрепили "Възраждане“ заради руското в имиджа им, руския ориентир в имиджа им, хора, които са разочаровани от ГЕРБ заради събирането му с ПП и отстъпването на цялата власт. Фактически около ГЕРБ останаха хората, които смятат, че Бойко Борисов е направил голям ход със събирането в ПП и казват "Ааа, той знае накъде води, той знае, той ще ги изиграе накрая“. Само тези останаха. Останалите седят, мълчат или са разочаровани. Това е второто. На трето място, разбира се, че малките формации, консервативни, са част от този интерес и най-големият му таргет са негласуващите. Да, от гледна точка на този таргет, това е нестабилен таргет – пак проблем. Това е нестабилен, т.е. той няма все още стабилно, с психология на стабилен избирател трябва да му дойдат, за да ги създаде в устойчива подкрепа тези хора и те да останат устойчиво при него. Но как да ви кажа, аз за момента прогнозирам да бъде фактор, но колко голям – не мога да кажа", каза още проф. Антоанета Христова.

Цоня СЪБЧЕВА