Напрежението по оста Ангелов-Сербезова, свързана с липсващи в аптечната мрежа медикаменти, продължава и се задълбочава. 

Председателят на Комисията по здравеопазване в 49-ото Народното събрание проф. Костадин Ангелов отговори публично на последните обвинения на проф. Асена Сербезова в личния си профил във "Фейсбук".

По-рано тя определи твърденията на проф. Ангелов, че лично е отговорна за недостига на лекарства в България като популистки, предизборни и безотговорни. Проф. Ангелов, който също като проф. Сербезова е заемал поста министър на здравеопазването, отново приложи изводи от разследването на ДАНС по темата и анонсира разкрития за "фармамафията и октоподът от висши публични длъжности-подчинени от фармамафията".

Припомняме, че на брифинг в Народното събрание на 15 септември председателят на парламентарната комисия по здравеопазване раздаде на журналистите доклад на ДАНС и обяви, че поправка в нормативната уредба, прокарана в периода, в който Асена Сербезова е министър на здравеопазването в кабинета "Петков", е причината за липса на медикаменти в страната. 

"Фокус" публикува поста на проф. Костадин Ангелов в мрежата без редакторска намеса. 

"Словесната плява и лъжи  на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието. Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС: 

1. "През март 2022г. министърът на здравеопазването (Асена Сербезова) указва на ИАЛ да бъде извършена промяна на формулата за изчисляване на недостига в съответствие със ЗЛПХМ". 

2. "Официалната позиция на ИАЛ е, че записаното в закона уравнение подлежи на тълкуване и след обсъждане на експертно ниво е взето решение системата да бъде настроена така, че да бъде защитен общественият интерес, като бъдат ограничени всички възможности пред паралелните търговци за злоупотреби…" 

3. "...може да се счита, че нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит." 

4. "Проследяването на историята по създаването, работата и опитите за влияние върху СЕСПА водят до заключението, че промените в ЗЛПХМ са приети, за да облагодетелстват паралелния износ на лекарствени средства." 

5. "В последствие процесът по прилагане на Закона и Наредбата е бил умишлено забавен и системата е била изградена така, че да не работи в полза на обществения интерес." 

Съвсем скоро наяве ще излязат още схеми:

- кога са приети промените в ЗЛПХМ, как са внесени в НС и кой е стоял зад предложенията и защо?

- Кой е бил директор на ИАЛ и какво е било неговото становище?

- Кога е писана наредбата и кой е съветвал министъра в този процес и какво?

- Кой изпраща системата в ИАЛ и по какъв начин?

- Защо след одита на ИО(март 2022г.) 5 месеца(на 01.08 е назначен служебният кабинет на Радев) министър Сербезова нищо не е предприела, а уж има претенциите за експерт?

Ще разберете как работи фармамафията и октоподът от висши публични длъжности-подчинени от фармамафията. 

Снимки: Справка на ДАНС" (бел. ред. приложените снимки са в галерията ни)