Условията към Република Северна Македония трябва да бъдат вкарани в предприсъединителната рамка, защото България няма други легитимни лостове за контрол, че нашите искания ще бъдат изпълнени. Това каза проф. Ана Кочева веднага след мисията в Европейския парламент да се защити българската позиция към старта на преговорите между Скопие и Европейския съюз.

В обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“ проф. Кочева беше категорична, че от страна на Република Северна Македония трябва да положат още много усилия за преодоляване на езика на омразата, който в последно време е преминал в поведение на омразата.

"Визирам тук случая в Битоля“, каза тя.

Условията от договора от 2017 г., са само на хартия и няма изгледи да бъдат изпълнени

"Поставихме проблемите, които имаме с Република Северна Македония, за всички онези условия от договора от 2017 г., които за съжаление са само на хартия и няма изгледи да бъдат изпълнени, ако по някакъв начин не се имплементират в една по-сериозна рамка. Разбира се поставихме особен акцент върху усилията, които трябва да се положат особено от страна на Република Северна Македония за преодоляване на езика на омразата. Също така обяснихме, че не можем да абдикираме от историческата проблематика и от проблематиката, свързана с историята на езика, защото това е свързано с бъдещето ни, тъй като ако историята се повтори, и то точно на Балканите, няма да бъдат особено радващи резултатите от това“, посочи проф. Кочева.

Република Северна Македония не трябва да бъде поставена в по-привилегировано положение

"Обединихме се и около това, че пред всяка държава членка, особено преди да започне преговорният процес, е имало едни или други условия и тя е била принудена, волю или неволю, да ги изпълнява. Така че в този смисъл не виждаме по каква причина Република Северна Македония ще бъде поставена в по-привилегировано положение. И в крайна сметка, акцентирахме върху това, че всички тези условия, за да можем да имаме някакви гаранции, би трябвало да бъдат вкарани предварително в предприсъединителната рамка, защото няма друг механизъм България да осъществи някакви легитимни лостове за контрол и за осигуряване на това нашите условия да бъдат изпълнени“.

На шахматната дъска само една фигура си позволява да върви назад, но с идеята за два скока напред

Проф. Кочева е убедена, че ако всички български евродепутати се консолидират в тази обща позиция за Македония, няма нужда да се правят крачки назад.

"То това не е и редно. В крайна сметка, на шахматната дъска знаем, че само една фигура си позволява да върви назад, и то с идеята да направи след това два скока напред. Така че ще се наложи наистина да настояваме Република Северна Македония да свърши своята работа, за да можем съответно и ние този път с някакви гаранции да осъществим нашето искрено желание тя да започне преговори и да стане един ден пълноправен член на Европейския съюз, защото сме роднини, братя и съседи. Едва ли има по-заинтересовани от нас нашите югозападни съседи да станат член на същото семейство“ , обобщи проф. Ана Кочева.

Цоня Събчева