Ще каза нещо положително за редовното правителство. За разлика от предходното редовно правителство, в което между другото г-н Денков беше министър, това успя да приеме управленска програма. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" политологът проф. Александър Маринов. "Управленската програма е написана добре, по правилата, не коментирам съдържанието, за това ще се говори в бъдеще, но е написана както трябва. Явно, колегите от администрацията на Министерски съвет, които са добри професионалисти, този път са били чути", добави той.

"Първият факт, който буди недоумение е, че след като беше приета управленската програма, изведнъж започнаха вопли, относно някакви скелети в гардероба. Каквото е имало като проблеми, аз смятам, че това е логиката на една управленска промяна, то е трябвало да бъде отчетено, когато се формулират цели, мерки, срокове и т.н. А сега, след като си приел управленската програма да се оправдаваш и по същество да я бламираш с такива допълнителни съображения, е много странно", каза още проф. Маринов.

Според него, по всички конкретно повдигнати въпроси отговорите ще продължат от екипа на служебните правителства на Гълъб Донев. Там се споменават неща, без много конкретни факти. Като вина на служебните правителства се вменяват неща, които са дело на предишни парламенти и предишни редовни правителства.

"Най-малкото служебното правителство може да бъде виновно за това, което е заварило при своето стъпване, говоря за август м.г. Така, че там ще има конкретика, няма нищо притеснително, нека всичко това да се проверява, има държавни контролни органи, които могат да адресират определени въпроси и към прокуратурата. И да се надяваме, че този път прокуратурата ще се произнесе, както например отдавна чакаме да се произнесе по редица въпроси, които още предишните служебни правителства отправиха към нея. Но от там засега няма някаква активност", добави политологът.

По думите му, има въпроси, свързани с енергетиката, с доставките на газ, с ценообразуването, това бяха неща, които още в първия месец от дейността на първото служебно правителство на Донев, тъй като се установиха смущаващи обстоятелства, бяха изпратени в прокуратурата. А оттам насетне няма отговор.

"Вие виждате с какви въпроси се занимава редовното правителство, виждате с каква мъка успя да назначи за 2 месеца 20-ина областни управители и 20-ина заместник-министри. Аз разбирам трудностите, но все пак искам да отбележа едно много съществено обстоятелство, което е ориентирано към непосредственото бъдеще. Смятам, че е безотговорно за един човек, представител на точните науки да говори така на ангро. Тези милиарди трябва да са някъде, къде са тези милиарди? Някои от фразите, които изпусна, имам чувството, че той има предвид пропуснатите засега плащания по Плана за възстановяване и устойчивост. Но нека да напомня, че служебното правителство направи всичко, което зависеше от него и внесе всички, да бъдем коректни, всички без един от законите, необходими за следващото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Те не бяха приети от предишния парламент. А това, от там насетне, не е камък в градината на служебното правителство, т.е. трябва тук да продължи тенденцията на самокритика, която се прокрадва в думите на Денков", каза още проф. Александър Маринов.

Цоня СЪБЧЕВА