"Партиите станах едни организации, обсебени от малка група хора, най-често от един-единствен човек със своите приближени", това каза проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев и съветник на служебния премиер Гълъб Донев в предизборното студио на Радио "Фокус". 

По думите му партиите са недемократични и са загубили връзката със своите членове. 

"Партиите станаха недемократични в своя вътрешен живот, те загубиха истинската връзка със своите членове. Говоря за пълноценния политически живот – дискусия, спорове, обсъждане, критика, самокритика. И след като една партия не може да бъде демократична вътре в себе си, след като тя се превръща в една котерия или в нещо дори още по-лошо, как да очакваме тя да има диалог с гражданите? Как да очакваме да буди доверие? Тя не може да реагира", каза той. 

Според проф. Маринов лидерите на партиите не могат да приемат критика и да се обединят в името на общото, а това води след себе си до един и същ край всеки път. 

"Нито партиите, нито партийните лидери реагират адекватно. На всяка критика, на всяко несъгласие те реагират като на един супер враждебен акт. И стремят този враг да го унищожат. И естествено, това завършва винаги по един и същи начин", добави проф. Маринов.