Общопрактикуващите лекари да получават диференцирано заплащане в зависимост от пътя, по който преминават пациентите, след като бъдат прегледани от тях – дали се лекуват в болница, от специалист или вкъщи. Сумата да бъде по-голяма за успешно излекуваните болни, които не са стигнали до болница.

Това предлага председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване и депутат от "Продължаваме промяната“ (ПП) доц. д-р Антон Тонев. Той изложи идеята си на кръгла маса за проблемите, предизвикателствата и възможните решения в първичната извънболнична медицинска помощ. Събитието беше организирано от Комисията заедно с Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, съобщиха от пресцентъра на партията.

Целта на промяната е да се стимулира извънболничното лечение, но без да се рискува качеството на медицинската грижа. Заплащането ще се извършва поне 30 дни след прегледа, за да има достатъчно време за адекватна оценка на решението на личния лекар.

"В България има над 2 млн хоспитализации на година. В нашата здравна система всички стимули водят пациента към болницата, защото в Здравната каса има едни готови пари за изхарчване. И понеже всички пациенти рано или късно стигат до болницата, там се правят всички инвестиции в кадри и обществени поръчки за скъпа и уникална апаратура. Всъщност трябва плавно да сменим посоката на стимулите и да ги насочим към основата на пирамидата в здравеопазването – личните лекари, и към извънболничната помощ. Това е напълно възможно и реално, що се касае за т.нар. "диагностични пациенти“, каза доц. Тонев.

Необходима е реорганизация, която да извади повечето инструментални диагностични процедури от болниците, смята председателят на Здравната комисия в парламента. В момента хиляди хора - до 30% от всички хоспитализации, влизат в болница само за да им бъдат направени изследвания. Това забавя диагностицирането на заболяването и струва по-скъпо заради съпътстващите постоянни разходи и болничния престой. Според ПП част от инструменталните изследвания трябва да отидат в извънболничната помощ и дори при личните лекари. Те трябва също така да могат да започват начално лечение на някои социално-значими заболявания след съответно сертифициране.

ПП поставя на дискусия създаването на нов тип Неотложна помощ на регионален принцип, която да освободи личните лекари от задължението да бъдат на разположение 24 часа в денонощието. Това ще им даде възможност за адекватна почивка и професионално развитие.

На кръглата маса беше обсъдено въвеждането на електронно планиране на прегледите при личните лекари с цел намаляване на опашките пред кабинетите. Бяха разгледани и възможностите за подобряване и улесняване на специализацията на млади лекари в областта на общата медицина.