Народните представители на "Продължаваме Промяната“ (ПП) напуснаха първото заседание на правната комисия на парламента. Причината е, че комисията прие да се обсъдят законопроекти, които не са били изпратени за становища до съответните министерства и заинтересовани организации, съобщи репортер на Агенция "Фокус“.

"Не можем да останем в тази правна комисия, диктувана от ГЕРБ, която грубо нарушава правилника и законодателният процес, каза пред журналисти Милен Матеев и добави ,че в момента се поставят на обсъждане законопроекти, внесени в последния момент, без да са спазени никакви срокове и без да са изпратени за становища до министерства и граждански организации.

Става въпрос за законопроекти, внесени от народни представилите – за промени в Изборния кодекс на "БСП за България“, "Демократична България" и "Възраждане“, както и за антикорупционното законодателство, внесено от "Продължаваме Промяната“.

"В този парламент, от самото му учредяване, се създават странни коалиции за различни интереси и теми. Вече имаше коалиция "Вежди Рашидов“ и коалиция "хартиена бюлетина““, коментира още Матеев и добави, че в момента ще има "фалшиво обсъждане на законопроектите", внесени от народни представители.

Правната комисия на Народното събрание започна първото си заседание, като нейният председател Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви в началото, че дилемата е дали да се разгледат бързо, в оперативен порядък, законите по Плана за възстановяване и устойчивост или да се отиде на избори, каквото е желанието на някои политически сили. По думите му страната ни се нужда от приемане на законите по Плана и добави, че се надява каквото зависи от народните представители в комисията, да се направи, а "другото е вече воля на политическите сили“.

Милен Матеев от ПП заяви по време на заседанието, че част от законопроектите не трябва да се разглеждат, защото не са изпратени за становища от заинтересованите страни и предложи да отпаднат от дневния ред. От "Възраждане“ се съгласиха с него, но Анна Александрова от ГЕРБ-СДС каза: "Тук сме да работим, а не за да следваме буквата на закона, защото някои от вас не спазиха Конституцията и станаха премиери“.

След дебата комисията прие с 13 гласа "за“ точките в дневния ред да се разгледат, а след гласуването депутатите от ПП излязоха от залата.