От години кашкавалът, който се предлага в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Традиционният български продукт масово се замества от продукт, направен с вносна суровина. Има ли уловки при продажбата на кашкавал у нас?

Въпросната вносна суровина се нарича калиата. 

"Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене", казва пред bTV Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян. 

Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина.  

"Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата", добавя Милкана Йорданова.

Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.