Депутатът от левицата, Иван Иванов, пита земеделския министър за подадени сигнали за нарушения срещу новия директор на държавното предприятие, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"Колко и какви сделки за продажба са извършени от новоназначения директор на Държавно предприятие "Кабиюк" от 21.11.2022 г. до момента?" Такъв писмен въпрос отправи народният представител от "БСП за България" Иван Иванов към служебния министър на земеделието Явор Гечев.

"На територията на ДП "Кабиюк" се намира единственият запазен държавен конезавод в България, който има над 150-годишни традиции. Според получени сигнали, новият директор на предприятието е извършвал сделки за продажба на тренировъчни коне от елитни породи, с които се подготвят деца и участват в състезания", уточнява Иванов.

"Всички продажби извършени ли са при актуалните пазарни цени? Какъв е размерът на средствата, получени от продажбата на активи за този период, и с каква цел са изразходвани тези средства? Спазени ли са изискванията на Закона за обществените поръчки при продажба и покупка на активи за посочения период?", попита още депутатът от левицата.

Сигналите срещу директора на ДП "Кабиюк“, във връзка, с които Иван Иванов изисква информация, са свързани още с ползване на техника под наем при наличие на собствена такава, разпореждане с финансови средства, подписване на документи и продаване на активи преди вписването им в Търговския регистър, използване на резиденция и служебен автомобил за лични нужди и неправомерно ползване на командировъчни от членове на УС.

Народният представител от "БСП за България“ изисква писмен отговор на въпросите си, какъвто той е длъжен да получи, поради трайното неявяване на министър Гечев на парламентарен контрол.