Окръжна прокуратура – София привлече към наказателна отговорност водач, предизвикал ПТП при незаконен превоз на мигранти в района на с. Алдомировци, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – София се водят активни действия по разследване във връзка с пътнотранспортно произшествие в района на с. Алдомировци.

С постановление на наблюдаващия прокурор в качеството на обвиняем по образуваното досъдебно производство е привлечен гражданинът на Сърбия М.М. (на 34 години).

Около 23,50 ч. на 19.03.2023 г. мъжът управлявал лек автомобил, м. "Ситроен" на главен път в посока София – Калотина. Той превозвал 14 граждани от Афганистан и Иран. В района на с. Алдомировци, община Сливница, водачът нарушил правилата за движение по пътищата, като предизвикал пътнотранспортно произшествие, вследствие на което била причинена смъртта на лице с неустановена самоличност.

Пострадалите при инцидента пътници са били незабавно транспортирани в болнични заведения в столицата.

По досъдебното производство са събрани доказателства за това, че непосредствено преди ПТП на управлявания от М.М. автомобил бил подаден ясен звуков и светлинен сигнал от служителите на Гранична полиция. Той не се подчинил и продължил шофирането, предизвиквайки пътния инцидент.

М.М. е обвинен за престъпления по чл. 343, ал. 1, б. "в", вр. чл. 342, ал. 1 и по чл. 281, ал. 2, т. 1 и т. 5, вр. ал. 1 от НК - причиняване на смърт при управление на моторно превозно средство и противозаконно подпомагане на чужденци да преминават през територията на България с цел имотна облага.

Разследването продължава под надзора на Окръжна прокуратура - София, като се установяват други участници в престъпното деяние.