Българският лекарски съюз (БЛС) изрази притеснение, че има опасност от изтичане на лични данни на пациентите, ако достъпът до здравното им досие става чрез т.нар. сдвояване, посредством QR код. Това стана ясно от официалната позиция на БЛС.

Ето какво гласи тя:

"Няма гаранция за сигурността на личните данни на пациентите ако достъпът до здравното им досие става чрез т.нар. сдвояване, посредством QR код. Отговорността е твърде голяма и има реална опасност от изтичане на чувствителна информация.

Български лекарски съюз смята за неприемливо и крайно неуместно вменяването на допълнителни задължения на личните лекари, които са изцяло свързани с немедицинска дейност и по никакъв начин не са част от диагностично-лечебния процес.

Съществуват различни, много по-сигурни и работещи варианти за проследяване и достъпване на данните за предоставените услуги на гражданите. От години различни сектори, боравейки с лични данни, използват сигурни кодове и двойна или тройна верификация и уведомяват гражданите за извършени услуги на тяхно име.

Български лекарски съюз отказва да носи отговорност за изтичането на чувствителна информация и смята предложените промени в Наредба № Н-6 за функционирането на Националната здравноинформационна система, свързани с дейността на общопрактикуващите лекари, за необмислени и е против въвеждането им", посочиха от организацията.