Природозащитници направиха флашмоб пред Президентството, с който призоваха Румен Радев да наложи частично вето на промените в Закона за горите, приети на второ четене от Народното събрание на 27 януари 2023 г.,  информира репортер на Агенция "Фокус".

Флашмобът е организиран от активисти на коалицията "За да остане природа в България".  Те демонстрираха отсичане на гора, като носеха рисунки на дървета, а един екоактивист играеше ролята на дървосекач с резачка в ръце.

Според активистите, поправките в закона се дава свобода на незаконните сечи.

В своя Facebook профил природозащитниците аргументират притесненията си от измененията в закона: 

"Приетите от парламента изменения, свързани с въвеждане на "план-извлечение" създават паралелен механизъм за изменение на горскостопанските планове, но без задължителното съобразяване с данните от инвентаризацията на горите и без обществени обсъждания.

Същото е приложимо и за разрешаването на санитарни и принудителни сечи - в закона е предвидено те да се разрешават с

предписание от РДГ и ЛЗС и нищо не налага те вече да се извършват и с план-извлечение.

С посочените промени в закона се въвеждат нови понятия, като "принудителни сечи", "насоки на стопанисване", като не са дадени законови дефиниции на тези понятия и това оставя широка врата за свободни интерпретации от изпълнителната власт и заинтересовани лица.

Този Закон за изменение и допълнение към Закона за горите премахва и изискването за маркиране на дърветата, подлежащи на сеч по ред и условия, определени в наредбата за сечите. Маркирането на дърветата беше ключов момент за проследяване законността и основателността на съответната сеч. Сега този инструмент се премахва изцяло от Закона за горите, без да се заменя с друг. Това ще направи отличаването на терен с незаконна от терен със законна сеч почти невъзможно, както за контролните органи, така и за обикновените граждани".