През последните 3 години страната ни е увеличила соларния си капацитет почти 3 пъти, а тази година са заявени над 2 гигавата мощности - много сериозен напредък във внедряването на зелена енергия в България. Това казаха  Балин Балинов от Greenpeace и Венцеслава Кожухарова от “За Земята" в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Те гостуваха по повод Деня на водата днес и предстоящия в събота Час на Земята. 

Енергийният системен оператор е институцията, на чиито сайт всеки от нас може да погледне каква част от енергийния микс на страната принадлежи на зелената енергия. Фотоволтаичната част в някои дни  надвишава тази на АЕЦ “Козлодуй", отбеляза Балинов. “Ако АЕЦ произвежда на ден  2000 мегавата, фотоволтаиците - когато времето е хубаво - стигат до по-високи стойности. Понякога ползваме ток от слънце повече, отколкото от всички останали източници.

Балинов смята, че темата “енергетика" трябва да бъде обяснена на достъпен език. Според Кожухарова, енергетиката е сектор, където има изключително много пари, който е много политизиран и централизиран и няма силен политически интерес тя да се децентрализира. “Зелената енергия става по-рентабилна, тя е и чиста и това е преходът , който трябва да се случи", категорична е тя.

Кожухарова поясни, че забравяме, че енергията от ВЕИ замества замърсяваща индустрия, която има много негативен ефект върху природата и здравето ни. “Всичко зависи от начина, по който се прави зеленият преход. Голям проблем са ВЕИ в земеделски земи и смяната на категориите на земите по не особено легален начин, за да се построи отгоре ВЕИ. Боря се за енергетика в полза на хората - да се приоритизира индивидуалното потребление, т.е. соларните инсталации по покривите. Ясно е, че не може да няма големи фотоволтаични паркове, но е важно те да се изграждат по правилен начин", подчерта Венцеслава Кожухарова. 

“Порочна е практиката да се прави ВЕИ върху земеделска земя. При рекултивацията на бивши минни терени има процеси, през които е нужно да се мине - има киселинност на почвите и въпросът е кой плаща тази рекултивация?", очерта проблем тя.

Балинов добави, че рядко напомняме какъв е размерът на земята, унищожена заради изкопаване на въглища. “Това е индустрия, захранваща и изучила много българи. Това е технология, която обаче отмира. С Вени бяхме в Словения, където се е хвърляла пепел от ТЕЦ. Тя се депонира и след това се рекултивира - ако Ви покажа снимки, това изглежда като зелена тучна поляна. Отгоре е трева, долу е тежко вредно и отровно, но върху този терен са построили най-голямата словенска фотоволтаична централа", разказа случка от личен опит Балинов. Под соларен панел могат да се отглеждат земеделски култури, подчерта Кожухарова. 

Относно идеята за поставяне на ветрогенератори в Черно море Балинов заяви, че част от кампанията по казуса се води от социалните мрежи, където диалог всъщност няма. “Ползват се фалшиви аргументи и спорът се превръща в престрелка - бях на обсъждане на темата в НС и видях, че има нужда да се уреди законодателно построяването на такива бъдещи паркове, но също, че двете страни не са готови за разговарят помежду си, да се чуят Тезе ВЕИ паркове съществуват от началото на 90-те г.  Да си затваряме очите пред тази технология е грешка", категоричен е Балинов. 

“Всичко може да се направи, зависи по какъв начин - затова трябва да има екологична оценка. Живяла съм в Шотландия, където имах избор каква енергия да използвам и вятърната енергия там беше най-евтина и достъпна, дори се изнася. Ветрогенераторите могат да доведат до голям напредък в енергетиката. Перките от тези генератори се използват за производство на навеси и велосипеди, но се мисли те да станат рециклируеми. Напишете в търсачката“Енергийни общности" и вижте в книгата как да произвеждаме като домакинство сами повече енергия за себе си от възобновяеми източници", посъветва Балин Балинов.