close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Всички
Институции
Политика
Криминални
Икономика
Здравеопазване
Общество
Други
Трафик
Приключват процедурите по изграждане на газовото хранилище "Чирен"
14:50 / 23.03.2023
940
©
Финализират се процедурите по проектиране, доставка на материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на съоръжения за разширението на ПГХ "Чирен", информира "Булгартрансгаз" ЕАД.

За обществената поръчка за "Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строеж: "Разширение на капацитета на "ПГХ Чирен“- сондажен фонд“ с решение от 30.12.2022 г. за изпълнител е определен участникът ДЗЗД "ЧИРЕН ДРИЛИНГ 2022“, класиран на първо място, като същото влиза в сила от 10.01.2023 г.

След влизане в сила на решението, ДЗЗД "ЧИРЕН ДРИЛИНГ 2022“ уведоми "Булгартрансгаз“ ЕАД, че дружеството отказва да сключи договор за възлагане на обществената поръчка по смисъла на чл. 112, ал. 2, т. 1 от ЗОП, поради обективна невъзможност за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката в срока определен в проекта на договор, като изложи подробно и съответните причини довели до невъзможност за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката.

Предвид стратегическото значение на проекта за подобряване на енергийната сигурност за страната и региона, обезпечаване непрекъснатостта и сигурността на газовите доставки и повишаване на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ, на 22.03.2023 г. е издадено мотивирано решение на основание чл. 112, ал. 3 във връзка с чл. 112, ал. 2, т. 1 от ЗОП, с което решението от 30.12.2022 г. е изменено в частта за определяне на изпълнител и е определен втория класиран участник - ДЗЗД "ЕКЗАЛО ДРИЛИНГ ЧИРЕН", за изпълнител на обществената поръчка.

По отношение на обществената поръчка за "Инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: "Газопровод свързващ ПГХ "Чирен“ със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз“ ЕАД в района на с. Бутан“, на 22.03.2023 г. е издадено решение на основание чл. 22, ал. 1, т. 6 от ЗОП, във връзка с чл. 22, ал. 5 от ЗОП и чл. 106, ал. 6 от ЗОП, с което е определен за изпълнител участникът класиран на първо място - ДЗЗД "СТРОЙГАЗСИСТЕМ“ . Решението за определяне на изпълнител е публикувано в ЦАИС ЕОП на 22.03.2023 г.

Шест участника подадоха оферти за участие в процедурата, като пет от тях декриптираха офертите си чрез ЦАИС ЕОП.

В резултат на прегледа за съответствието на офертите с изисквания на възложителя от документацията участие в обществената поръчка, както и съответствието на участниците с изискванията към личното състояние и критериите за подбор, до оценка на офертите и отваряне на ценови предложения бяха допуснати участниците ДЗЗД "СТРОЙГАЗСИСТЕМ“, ДЗЗД "ЧИРЕН КС“ и ДЗЗД "ИНФРА ЕКСПЕРТ-ВЕМАК“.

Изборът на изпълнител е осъществен чрез прилагане на показателите от методиката за комплексна оферта, определени в документацията за обществената поръчка, като определеният изпълнител е предложил икономически най-изгодна оферта по предварително избрания критерий за възлагане "оптимално съотношение качество/цена“, съгласно показатели, свързани със срок за изпълнение, предвидената от участниците организация за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката и предложена цена.

Повече информация относно участниците в процедурата и Решението за избор на изпълнител е достъпна в публичната преписка на поръчката в ЦАИС ЕОП на адрес https://app.eop.bg/today/228441.

В България и региона е налице все по-засилваща се необходимост от допълнителен капацитет за съхраняване на природен газ.

Повишаването на значимостта на разширението на капацитета на ПГХ "Чирен“, се обуславя и от спирането на доставките от Руската Федерация до различни Европейски страни. Набавянето на необходимите на страната ни обеми природен газ от алтернативни източници, включително и втечнен природен газ, повиши многократно нуждата от разширение на газовото хранилище с цел повишаване на запасите и обезпечаването на енергийния газов сектор.

Не по-малко важен е положителният ефект от разширението на ПГХ "Чирен“ върху търговията. Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници на природен газ, включително на LNG. Разширението на ПГХ "Чирен“ ще осигури допълнителна гъвкавост, повишаване на пазарната интеграция и стимулиране на конкуренцията.

Предвид горепосоченото възлагането на процедурата е от съществено значение за подобряване енергийната сигурност на страната и региона, обезпечаване непрекъснатостта и сигурността на доставките на природен газ и повишаване на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ в страната и региона.
Следете всички новини на агенция "Фокус" и чрез:
facebook
Google Новини
Всичко важно от ефира на радио "Фокус" слушайте и в нашите подкасти в:
Spotify
Google Podcasts
SoundcloudОще по темата: общо новини по темата: 574
предишна страница [ 1/96 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...

ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Първа лига, сезон 2022/2023
Преговори за съставяне на правителство 2023 г.
Конфликт между Полша и ЕС
Почина един от братята Галеви Ангел Христов
Отношенията между САЩ и Китай
назад 1 2 3 4 5 напред
Анкета
"За" или "против" запазването на паметниците на Съветската армия в България?
За
Против
Не мога да преценя

Част от
НОВИНИ
ЗА НАС

За контакти:

тел.: 0882 801 050

focus@focus-news.net

За реклама:

Тарифи (виж) Избори 2023

тел.: 0882 801 001

sales@focus-news.net
©2000 - 2022 Медия груп 24 ООД. focus-news.net - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от focus-news.net, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в focus-news.net е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.