Приключи лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде репортер на "Фокус". Обединиха се за бюджета. Ето още акценти от срещата:

За нас Шенген означава българите да се чувстват първа първа ръка европейци, а не втора. Това каза Кирил Петков на лидерската среща в Народното събрание, предаде репортер на "Фокус".  

"Трябва да има правителство – иначе работим на два такта. Ако правилно съм разбрал, искате да ви подкрепим с втория мандат и да ви контролираме през Народното събрание. Има и други партии, можем да организираме много мощна коалиция. Да чуем все пак – "празен чек“ или "котка в чувал“. Трябва да ни предложите премиер и министри, за да можем да мислим“, коментира Борисов.

"Слушам разумни хора. С Кирил Петков сме си простили и можем да свършим добра работа", добави той.

"Ние осъзнаваме, че сте първата политическа сила, уважаваме вашето първо право да направите своя избор. Ние сме казали, че когато става въпрос за избора пред мандатоносителя, е нормално да говорите с другите сили като с ДПС, БСП, ИТН и “Възраждане", каза Кирил Петков като бе прекъснат от Борисов, който бе категоричен: “Докато нашият разговор с вас не се изчерпа, ние няма да говорим с другите партии".

"Не е някакъв инат, че няма да подкрепим първия мандат, а това е ясно зададена политика от нашите органи и подкрепена от избирателите ни. Не искаме да изземаме инициативата, първият мандат е при вас", продължи Петков.

Специално за първия мандат, че очаквате ние да предложим кабинет, трябва да се консултираме с нашите органи дали би било възможно", посочи Асен Василев. 

“Няма значение дали е първи или втори мандат, трябва да има правителство. Трети мандат няма да се случи и отиваме на избори", отсече Борисов.

Според Василев трябва да се разработи и ясна управленска програма, освен законодателна, а този процес го води мандатоносителят. 

Борисов определи ситуацията като нестандартна, затова и предложенията, и решенията са такива. 

Първата обща работа се предвижи с голям темп, може в такъв формат да се разбере кои са приоритетите на бъдещо правителство и да се изготви управленска програма", заключи Кирил Петков.