Депутатите приеха законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, педаде репорер на Агенция "Фокус".

Това се случи, след като народните представители гласуваха и заключителния текст на Законопроекта.

БСП, ГЕРБ и ДПС подкрепиха Законопроекта. Депутатите от "Български възход" се въздържаха, а "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Възраждане" гласуваха против. 

Така Законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс бе приет, както следва: "За“ гласуваха 114 души,  "против" 72-ма души и 3-ма с "въздържал се".

Приемането на на Изборния кодекс не премина гладко. То е факт след три удължения заседания, първите две от които завършили след полунощ.

По време на заседанията имаше много спорове, напрежение в залата и повишен тон. 

"Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България"(ДБ) организираха протести пред Народното събрание срещу връщането на хартиената бюлетина. От своя страна ГЕРБ ги обвиниха в спекулации. 

На среднощното заседание в четвъртък в полунощ прозвуча и националният химн.

След множество спорове депутатите спигнаха до решението да може да се гласува по избор - с хартиена бюлетина или машина.  "Тъмните стаички" отиват в миналото, тъй като вече ще се гласува зад паравани.

Бюлетините от машинното гласуване ще се броят от секционните избирателни комисии заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината няма да се прилага към този на комисията.

Членовете на секционните комисии ще получават заплащане, което ще е поне  една четвърт от минималната работна заплата.

Не бе прието предложение на ДПС мандатите да се определят на база ГРАО, а на база последното преброяване на НСИ.

Депутатите запазиха записа на район "Чужбина", но по предложение на ГЕРБ-СДС решиха да се прилага от 1 януари 2025 година.

"Ако не въведем отлагателен текст, районът влиза в сила веднага и при предсрочни избори няма да може да бъде изработена методиката", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.