Софийският градски съд отхвърли молбата на Димитър Любенов, обвинен за катастрофата на Околовръстното шосе, за изменение на мярката му от "задържане под стража" в по-лека, предава БНТ.

Съдия Тони Гетов заяви, че не намира какъвто и да е довод за промяна на мярката, тъй като има достатъчно данни, че Любенов е съпричастен към катастрофата, за която е обвинен и има реална опасност да извърши престъпление.

При катастрофата на "Околовръстното шосе", причинена от Любенов, загина френски гражданин, а съпругата му - също френска гражданка, беше тежко ранена.

В определението си съдия Гетов се позова на експертиза, от която става ясно, че обвиняемият е употребил едновременно алкохол и кокаин и въпреки че е съзнавал в какво състояние е, се е качил на колата и е карал със 195 км. в час.

Освен това няма данни да се е опитал да предотврати инцидента, изобщо не е натиснал спирачката и не е променил траекторията на автомобила. В последните две години е бил многократно наказван за превишена скорост, което показва, че това не е изолиран случай.

По делото има данни, че Любенов е можел да види движещата се пред него кола от 400 метра, а спирачният му път би бил 300 метра, което означава, че е можел да направи опит да предотврати инцидента. Съдът не се съгласи и с доводите на защитата, че и полицаите, които евентуално са го ескортирали, носят вина за катастрофата, тъй като той е увеличил многократно скоростта, след като те са спрели да карат след него.

Пред съда Любенов се разплака и каза, че иска да си види детето, че то често боледува и не може да ходи на детска градина, че майка му е болна от диабет и трябва да се грижи за нея.

Обвиняемият е трябвало да съобрази, че има болна майка и малолетно дете, преди да се качи на колата, след употреба на алкохол и наркотици, а не сега да ги използва като оправдание, посочи още съдия Гетов.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба и протест в пред Апелативен съд-София.

В случай на такива заседанието е насрочено за 20 декември.