Броят на продажбите на употребявани автомобили, а заедно с това се увеличава и опитите за измама. Някои продавачи се опитват да продадат автомобили с проблеми на завишена цена, скривайки повреди и технически недостатъци. Един от най-често срещаните методи за измама е промяната на показанията на километража. Как може да се определи действителния пробег на набелязано за покупка превозно средство?

В някои държави превъртането на километража се счита за престъпление, но в други не е така и това често се използва при подготовката на превозни средства за продажба. Може да видите 7-годишна кола със 150 000 км, но 2 години по-рано тя да е била продадена с 200 000 км. В такива случаи действителното износване на части и ключови технически компоненти може да бъде значително, което прави покупката на такава машина непрактична.

За да проверите пробега, е най-добре да използвате цифрови услуги, предназначени да проверяват историята на автомобила. Тези услуги събират информация от различни бази данни, като благодарение на тях може да се проследи застрахователната и сервизната истории на колата, както и да се разберат изминатите километри.

Дори и най-подробните онлайн-услуги не винаги могат да гарантират пълна достоверност на информацията. Ето защо има смисъл внимателно да инспектирате колата преди покупка. Колкото повече километри измине колата, толкова повече драскотини ще има по каросерията. Това е особено забележимо на капака, предната броня и праговете. Обикновено, ако автомобилът е изминал около 100 000 км за 5 години в градски условия, тогава може да има няколко забележими следи на капака, съветва Actualno. Ако колата е напълно пребоядисана, тогава си струва да разберете защо е взето това решение. Колата може да е катастрофирала.

Можете също така да обърнете внимание на състоянието на интериора на автомобила. Обикновено след 150 000 седалките започват да се износват. Те могат да избледнеят и да загубят формата си. Воланът с кожена обвивка издържа значително по-малко. Още след изминаване на около 80 000-100 000 км върху кожата могат да се появят забележими признаци на износване.

За пробега на колата може да се съди и по състоянието на педалите. По правило те издържат около 200 000 километра, след което се износват. Следователно състоянието на педалите трябва да се разглежда много внимателно.

Реалният пробег на автомобила може да се определи по състоянието на спирачните дискове и накладки. При внимателна употреба дисковете могат да издържат приблизително 100 000 км и до този момент имат изразено износване на работните повърхности.