Вярвам, че в оставащите дни до края на изпълнената с драматизъм 2022 г. във всеки храм в България, без значение от изповеданието, заедно ще отправим обща молитва за мир, благоденствие и разбирателство. Това заяви държавният глава днес по случай отбелязването на Празника на светлината – Ханука. В Централната софийска синагога Румен Радев участва в традиционния ритуал за запалване на свещите по случай големия празник и заедно с второкласника Ава запали първата свещ от ритуалния свещник ханукия. На церемонията присъства и съпругата на държавния глава Десислава Радева. Това съобщиха от прессекретариата на президента

Във време на засилващо се противопоставяне, когато гласът на разума и хуманизма все по-често е заглушаван от омразата и от грохота на оръжията, посланието на Ханука за надеждата за тържеството на светлината, за победата над злото, за обновлението и вярата ни в утрешния ден, е по-силно от всякога, подчерта президентът Радев. И допълни, че историята неведнъж е доказала, че светлината може да си проправя път само с нашата просветеност и отговорност.

В приветствието си към събралите се в синагогата държавният глава заяви, че еврейската общност е неразделна част от нашия народ. Румен Радев посочи още, че в навечерието на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи не бива да забравяме, че чудото най-често е човешко дело, а за съвестта няма почивен ден. "Достойният пример на предците ни задължава всекидневно да препотвърждаваме техния хуманен избор, да пренасяме във времето техния пример за всеотдайност, отговорност и съпричастност“, допълни президентът.