Президентът Румен Радев посети образователния и изследователски център "Mathias Corvinus Collegium“ в Будапеща и се срещна с представители на ръководството му.

Държавният глава беше посрещнат от генералния директор д-р Золтан Салай, който представи историята, мисията, проектите, изследователската програма и международна дейност на "Mathias Corvinus Collegium“. Центърът надгражда учебните програми за училищата и университетите, като обхваща ученици на различни възрасти и студенти. Профилирани са редица изследователски програми, в които студенти и докторанти разработват актуални теми. Центърът има собствено издателство и привлича преподаватели в различни области от цял свят. Създаден през 1996 г., "Mathias Corvinus Collegium“ се е утвърдил като престижна образователна институция, която днес развива дейност на 27 локации и има 7600 ученици.

"Образованието е основополагащ фактор за благосъстоянието на обществото и трябва да е приоритет на всяка страна, за да се развива успешно“, заяви президентът Румен Радев по време на срещата. По думите му, само познавайки историята си, културата и традициите си, младите хора могат да се развиват като достойни граждани на страната си и същевременно европейци. Важно е образованието да насърчава и развива критичното мислене и да развива умения и добродетели, които да помагат на младите хора да се справят със заобикалящите ги предизвикателства, допълни още президентът.

Румен Радев посети образователния център през втория ден от посещението си в Унгария, където е по покана на унгарския си колега Тамаш Шуйок.