Президентът Румен Радев определи като шокираща цената на природния газ за септември, след като се прибра от официално посещение в ОАЕ.

Припомняме, че вчера Комисията по енергийно и водно регулиране определи тя да се повиши с близо 19% спрямо август и да е 353.21 лв./Mwh.

Помолен да коментира изказване на служебния премиер Гълъб Донев, че работата на правителството ще се оценява по цената на газа, президентът заяви, че задачите на служебната власт са провеждането на изборите и овладяването на инфлацията.

Радев обвини за скока на цената кабинетът "Петков", а като конкретна причина посочи двата танкера с втечнен газ, договорени през юли. Добави, че цената на газа от тях е почти два пъти по-висока от обявената от бизнеса и потребителите за пределно поносима.

"Дори миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращо високи стойности", допълни Радев.

"Булгаргаз" не е оповестявал сделки за два танкера през септември. През май по време на посещение в САЩ премиерът Кирил Петков договори два танкера с втечнен газ, но количествата бяха планирани за юни. Според данни от "ДЕСФА" - гръцкият оператор за пренос на газ и собственик на терминала Ревитуса, на 8 септември трябва да се източат 88 626 куб. метра газ за България от танкер "QOGIR".