По покана на държавния глава Румен Радев на официално посещение у нас пристига президентът на Република Косово г-жа Вьоса Османи-Садриу, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата президенти ще обсъдят теми от двустранния и регионалния дневен ред, както и Европейската перспектива на Косово. Ще бъдат разгледани възможностите за засилване на сътрудничеството в сферите на икономиката, инвестициите,  енергетиката, транспорта, туризма, образованието, науката и културата.

На 30 ноември, сряда, от 10.00 часа на пл. "Св. Ал. Невски“ Румен Радев ще посрещне Вьоса Османи-Садриу с официална церемония. Президентът на Косово ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.  

От 10.30 часа на "Дондуков“ 2 двамата президенти ще проведат среща на "четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Косово.  

В 11.45 часа на церемония в Гербовата зала в присъствието на Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу ще бъде връчен почетен медал на президента на Република Косово на български военнослужещи, участвали в мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR). Отличието ще получи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.  

След награждаването президентите Радев и Османи-Садриу ще направят съвместни изявления за медиите.  

В рамките на посещението си у нас държавният глава на Косово ще бъде удостоена с почетен знак на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ с огърлица. Вьоса Османи-Садриу ще има срещи с председателя на Народното събрание Вежди Рашидов, както и с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.