Покачването на цените в България е все по-малко и през март се е върнало до нивата от юли 2021 година. Това показват данните на Националната статистика, които бяха обявени днес.

"Това донякъде е добра новина. Но, от друга страна, трябва да кажа това, което ме притеснява от години. Тази година имаше увеличение на заплати и колкото парадоксално да звучи - мен ме притесняват тези увеличения. Защото тези, които дават такива пари изпреварващо, най-често имат план как да ни ги вземат с горница. Това няма как да не ме притеснява", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред NOVA.

"Това, че увеличението на цените се е върнало на нивото от 2021 г., далеч не значи, че цените са се върнали на същото ниво. Това значи, че растат толкова бързо, колкото тогава, което сигурно има някакъв смисъл извън България. Защото ние много малко влияем на този процес. Нашата инфлация, в огромната си част, е най-вече вносна", обясни той.

Според него има възможност цените на електро и топлоенергията да се вдигнат от 1 юли. "Политиците вече започват да ни подготвят, че парите във Фонд енергийна сигурност ги няма. Средствата, с които трябва да бъдат компенсирани дружествата, ако ги няма, тази разлика кой ще я поеме?", попита той и изрази опасения, че може да стигнем до ситуацията да плащаме ток на такава цена, на каквато ще го купуват електроразпределителните дружества.