На 17 и 18 април по покана на държавният глава Румен Радев президентът на Италианската република Серджо Матарела ще бъде на официално посещение в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Развитието на двустранните отношения в областта на икономиката, отбраната, подобряването на регионалната транспортна свързаност, науката, културата и образованието, както и сътрудничеството в рамките на ЕС и НАТО, ще бъдат във фокуса на разговорите между двамата президенти.

На 17 април, сряда, от 15.45 часа на пл. "Св. Ал. Невски“ Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще посрещнат с официална церемония Серджо Матарела и неговата дъщеря Лаура Матарела. Президентът на Италианската република ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин.

На "Дондуков“ 2 държавните глави на България и Италия ще проведат среща "на четири очи“, след която ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации. В 17.35 часа Румен Радев и Серджо Матарела ще направят съвместни изявления за медиите в Гербовата зала.

На 18 април, четвъртък, президентите на България и Италия ще посетят учебен полигон "Ново село“, където ще бъдат посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група. Румен Радев и Серджо Матарела ще се запознаят с мисията и дейността на формированието, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова държава. При посещението ще бъде изложен статичен показ на въоръжение и техника и двамата президенти ще проведат срещи с българския и италианския контингент.