Въпреки тежките кризи, които разтърсват Европа, българският бизнес продължава да се развива успешно. Това заяви президентът Румен Радев на церемония по връчването на Годишните награди за отговорен бизнес 2022, предава репортер на "Фокус". Той подчерта, че за тези факти говорят статистиката, ръстът на брутния вътрешен продукт и достигането му до рекордни стойности, рекордният ръст на индустриалното производство и износ, рекордно ниското ниво на безработица, растящия дял на високотехнологични производства и производства с добавена стойност в структурата на родната икономика.

Президентът допълни, че важен показател е и положителното търговско салдо, което има България и то с редица държави със силни индустриални признаци. 

"Ако искаме да се развиваме като просперираща държава и прогресивно общество, ни трябва нещо много повече. Имаме нужда от бизнес лидери с мъдрост и визия за бъдещето", категоричен бе той.

"Вярвам, че само с по-добро отношение успехите могат да бъдат устойчиви и да гарантираме устойчиво и хармонично развитие на нашето общество", каза държавният глава.

Церемония по връчването на Годишните награди за отговорен бизнес 2022 се провежда под мотото "Дай добър пример“. Ежегодна инициатива на БФБЛ отличава отговорните компании и ангажираността им с различни каузи, а през тази година наградите за отговорен бизнес отбелязват 20 години от своето създаване.

Отличията бяха връчени от президента Румен Радев, заместник министър-председателя по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова, министъра на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов, заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова, британския посланик Роб Диксън и председателя на БФБЛ Левон Хампарцумян.

Годишните награди за отговорен бизнес предоставят престижна трибуна за компаниите, които последователно и ефективно развиват и подкрепят проекти с положителен ефект върху хората, природата и обществото – те имат възможност да споделят своите успешни социални кампании, да получат признание за устойчивите си практики и така да утвърдят репутацията си на ангажиран работодател.