Кооперативният бизнес създава модел за развитие, насочен към хората, в чийто център е именно човекът, а не капиталът. Това заяви президентът Румен Радев по време на заседанието на борда на Международния кооперативен алианс в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Организацията се формира още през 19 век с цел да защитава интересите на кооперациите в цял свят, като към настоящия момент тя наброява 75 милиона членове и генерира годишни приходи от около 500 милиарда долара. Президентът посочи, че кооперациите са  пример за устойчив социален и икономически модел и призова да се мисли в посока как той да бъде приложен за решаването на обществено значими проблеми като продоволствената сигурност и инфлацията.

"Инфлацията е бич, който удря най-слабите и уязвимите. Трудно ще я овладеем с чисто административни мерки и то в пазарна икономика, която вече е навсякъде по света. Там, където има справедливо образуване на цените и фокус върху интереса на човека, успехите са налице“, отбеляза държавният глава. Ръстът на инфлацията в отделните държави е различен, но има механизми и ние можем да се преборим заедно, подчерта Румен Радев.

Президентът изтъкна, че кооперативното движение в България е пример за това как се създава устойчива ценностна система и чувство за общност у младите хора, които трябва да бъдат подготвени за предизвикателствата в свят, чиято сигурност и устойчивост е засегната от многобройни кризи.

"Ние в България гледаме с надежда към кооперативния модел, защото в трудните времена, когато не само бизнесът, поради калкулация на своите печалби, но и държавата се отдръпна от малките отдалечени населени места, именно кооперацията, продължи да се намира сред хората – най-уязвимите, най-слабите, най-трудноподвижните“, каза още Румен Радев.

Президентът посочи, че кооперативното движение продължава да играе важна роля не само за продоволственото осигуряване и трудовата заетост, но и за здравната профилактика на онези социални групи, които се нуждаят от такива грижи. 

По-рано държавният глава проведе среща с министъра на земеделието Явор Гечев, председателя на Централния кооперативен съюз проф. д.ик.н. Петър Стефанов и с президента на Международния кооперативен алианс д-р Ариел Гуарко.