България и Унгария са исторически свързани с дълбоки корени и традиционно приятелство. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с президента на Унгария Каталин Новак, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Днес ние ги приемаме като съюзници, с които имаме общи приоритети", добави той.

Радев съобщи, че двамата са провели разговори по широк кръг от теми и са стигнали до изводите, че растящите предизвикателства в международния дневен ред налагат да страните ни да развиват това сътрудничество във възходяща посока.

Унгария е един от водещите инвеститори в България. Търговско- икономическия обмен през последните години расте непрекъсвано. 

Президентът изтъкна, че отношението на Унгария към българската общност там може да служи за пример за истински европейско поведение, политика и толерантност на фона на растящата омраза и преследване на  българската общност в една друга съседна страна.

Основна тема на разговорите е била миграцията и темата Шенген.

"Общото ни убеждение е, че справянето с нелегалната миграция е важна част от взаимните ни усилия за гарантиране на сигурността в ЕС. Изисква се нова политика и разбиране, че охраната на външната граница  на ЕС е задължение и еднаква отговорност на всички страни членки на ЕС", каза още президентът.

От своя страна унгарският президент Каталин Новак изтъкна, че една от основните теми, по която са разговаряли с българския държавен глава е била войната в Украйна и общите усилия за разрешаване на този конфликт. 

Гледайте повече във видеото!