Спортът възпитава младите хора на качества, ценности, характер и воля, които ще им помагат да преодоляват изпитанията на бъдещето. Това заяви държавният глава Румен Радев при откриването в София на международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента, съобщиха от Прессекретариета на държавния глава. Надпреварата, в която тази година участват над 1500 състезатели от 20 страни, е част от инициативата на държавния глава "Спортувай с президента“ за насърчаване на активността на младежите чрез извънучилищни спортни занимания и алтернативни форми за физическо възпитание.

В приветствието си към участниците от турнира по карате Румен Радев открои дисциплината, отговорността и уважението към противника, които бойните спортове изграждат. Държавният глава изрази благодарност за усилията на треньорите, ръководителите и родителите да мотивират децата да разгръщат таланта и спорните си умения.

Румен Радев поздрави и младите каратеки, които през годината са се справили успешно с "Президентския тест“ от инициативата "Спортувай с президента“. В края на учебната година държавният глава ще отличи момчетата и момичетата, постигнали най-добри резултати в теста с физически упражнения.

Румен Радев предаде на домакинa на турнира Карате клуб "Цанев“ Купата на президента, която ще бъде връчена на отборния победител в края на състезанието.