Ще обявя следващата седмица и бъдете сигурни, че ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания, защото в момента е изключително важно те да намерят общ език. Ще предоставя всички условия по Конституция, така да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство. Това отговори президентът Румен Радев на брифинг на въпрос кога ще свика 48-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Тези избори не дадоха възможност на никоя партия да управлява сама, не дадоха и възможност да състави лесно коалиция. По тревожността според мен, че зад издигането на нови червени линии и то след изборите, търсенето на причини за отказ от коалиция, издават страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата, което може да бъде свързано с неуспех и ерозия на доверието", посочи той.

Президентът се обърна към партиите, като заяви, че да управляваш през зимата не е толкова страшно. 

"Само за два месеца служебното правителство изгради една стабилна основа, от която следващото редовно правителство бе трябвало да преведе страната през зимата без особени затруднения", подчерта държавният глава. 

Нели СТАВРЕВА