Референдуми в зони на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае. Това заяви президентът Румен Радев след консултативната среща за ескалацията на войната в Украйна на "Дондуков" 2, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"На проведената днес среща обсъдихме рисковете пред България и заплахите от потенциална опасност от ескалацията на войната в Украйна. Още в първите часове на войната на 24 февруари свиках консултативна среща с държавното ръководство и тук в тази зала заклеймихме руската агресия срещу Украйна като категорично недопустима. От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията. Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици", обобщи Радев. 

"Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта, но колкото и абсурдно да звучи, ядрената заплаха не бива да бъде пренебрегвана", посочи президентът.

Държавният глава подчерта, че пряка военна заплаха за България от конфликта в Украйна няма и увери, че служебното правителство работи за гарантиране на сигурността. 

"Наред с ескалацията на конфликта растат и рисковете за нашият регион, Европа и за света. Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха са сигурността на страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране. България работи усилено за гарантиране на своята сигурност и чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълнение на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса“, каза той. 

Радев напомни, че страната ни подкрепя санкционния режим срещу Русия, но предупреди, че цената от ескалацията на конфликта в Украйна ще бъде платена от гражданите. 

"Трябва да е ясно, че рисковете от тази война не се изчерпват с военната сигурност. Като отговорен член на Европейския съюз България е част от общата външна политика и подкрепя санкционният режим на Съюза, но Европа е длъжна, паралелно с налагането на санкции, да търси активни механизми за миниминизаране на риска от тези санкции, защото по този начин тя сама застрашава своя индустриален капацитет и конкурентоспособност. Виждаме, че расте политическата и икономическата нестабилност. Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, които все по-често изразяват открито безпокойство и недоволство от непосилните цени. България е сред най-засегнатите. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива в България. Работата на големите електроцентрали, доставките по море, а всичко това взето заедно знаем какво означава – следващо задълбочаване на икономическата и социалната криза“, посочи той.

"Служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефектите от тези кризи в своите времеви и нормативни рамки, които често изостават от динамиката на процесите, поради липса на работещ парламент затова е критично важно България да има парламент и устойчиво редовно правителство", увери Радев.

Президентът напомни, че след седмица ни очакват важни избори и призова партиите с амбиция да управляват да заявяват ясно как ще преодоляват кризите. 

"Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата, пред лицето на всички рискове и заплахи", заяви Радев. 

Нели СТАВРЕВА