Десетилетия наред Националната спортна академия "Васил Левски“  доказва с пример необходимостта от спорта за бъдещето на нацията. От основаването си академията остана вярна на мисията да утвърждава ценностите на спорта, олимпийските идеали и развитието на спортната наука, но и допринася за изграждането на родолюбие, чест, гордост и национално достойнство. Това заяви президентът Румен Радев по време на тържественото отбелязване на 80-ата годишнина от основаването на НСА, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

По случай празника държавният глава удостои НСА с Почетен знак на президента. Отличието прие ректорът на академията проф. Николай Изов.

В приветствието си Румен Радев посочи, че през изминалите 80 години НСА е създала плеяда от европейски, световни и олимпийски шампиони, които са дарили българите с гордост и са прославили името на родината по целия свят. Президентът изрази признателност на преподавателите и ръководството на висшето училище, че са допринесли за изграждането на невероятната българска спортна школа, превърнала се в световен стандарт. "НСА създаде спорни специалисти, методисти, учители по физическо възпитание, които продължават да разпалват искрата на спорта сред младите хора“, заяви Румен Радев и отбеляза приноса на академията за развитието на спортната наука в България.

Държавният глава посочи, че само здрава и дееспособна нация може да постигне значими национални цели. Бъдещето принадлежи на онези държави, които развиват граждани с висока физическа дееспособност и психическа устойчивост, каза Румен Радев, като открои значението на масовия спорт от най-ранна детска възраст и родолюбивото възпитание. "НСА допринася за изграждането на духа и идеалите на нацията, възпитава борбеност и укрепва българския дух“, заяви президентът.

Към студентите държавният глава се обърна с пожелание не само да си поставят високи олимпийски цели, но и да се изграждат като лидери, от които страната ни ще има нужда. Румен Радев благодари на НСА за подкрепата, която оказва за инициативата "Спортувай с президента“.