"България настоява за обявяването на точен срок, до който да бъдем приети в Шенген." Това стана ясно от изказването на президента Румен Радев в Брюксел.

Пред българските журналисти той се засече с нидерландския премиер Марк Рюте, който играе основна роля за оставането ни извън общото пространство. България може да влезе в Шенген до октомври, но ако приеме закона за съдебната реформа и за отговорността на главния прокурор. Последната среща на върха събра лидерите с конфликтни сложни теми, но за България и Румъния това се превърна в терен за засилване на дипломатическия натиск за присъединяването им в Шенген.

Нидерландия ще свали ветото срещу членството на България в Шенген, но това няма да стане сега. Пред българските медии в Брюксел Марк Рюте обясни, че промяна в позицията на страната му може да има най-рано през лятото. 

“Както казах преди, ние не казваме "не". Ние казваме "не сега". Има две условия. Едното е приемане на закона за борба с корупцията, а другото е механизмът за сътрудничество и проверка", каза Рюте. 

Въпреки, че Еврокомисията спря мониторинговите доклади за България, механизмът не е затворен напълно. Именно затова Нидерландия настоява на България да бъде направена последна проверка. Нидерландия настоява и за закон за отговорността на главния прокурор. Според президента Радев, България може да изпълни условията за членство в Шенген съвсем скоро. 

“Най-късно октомври.Това е най-късната дата и за тази цел ние ще направим всичко този срок да се изпълни. Зависи дали Българският парламент ще приеме два важни закона за отговорност на главния прокурор и антикорупционния закон", каза Радев. 

Това може да е условието, с което Европейската комисия да реши да затвори финално мониторинговия механизъм. Румъния остава в комплект с нас за членството в Шенген, тъй като разделянето на двете държави е почти невъзможно, предава NOVA.