Президентът (1997 - 2002 г.) Петър Стоянов ще връчи първата по рода си награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ. За нея са номинирани над 30 доброволци и организации, които подадоха ръка на бягащите от войната в Украйна.

Церемонията ще се състои утре, 14 октомври т.г., от 11,20 ч. в Аулата на Нов български университет. Тя ще бъде открита от бившия вицепремиер, министър на образованието и науката и настоящ председател на настоятелството на висшето училище Веселин Методиев. Ще присъстват и представителите на Гражданския форум, инициирал приза. В него влизат общественици и културни дейци като писателите Захари Карабашлиев, Георги Господинов, Теодора Димова, Здравка Евтимова и Алек Попов, режисьорите Явор Гърдев, Костадин Бонев, Иглика Трифонова, както и университетски преподаватели, журналисти, свещеници и др. Специален гост ще бъде посланикът на Украйна Н.Пр. Виталий Москаленко.

Наградата за гражданска доблест и човешка доброта ще бъде разпределена в четири категории – за доброволци, за група от съмишленици или социална мрежа, за неправителствени организации и за предприемачи или частни фирми, които са подпомогнали украинските бежанци. Номинираните са сред най-активните в осигуряването на помощ с транспорт, подслон, храна, дрехи и дори за придобиване на статут на временна закрила. Носителите на приза са определени от специално жури, в което влизат университетски преподаватели, журналисти и литературни критици.