Развитието на България като модерна и просперираща държава зависи от здравето, физическите възможности, работоспособността и моралните качества на младите българи. Затова инвестициите в младите хора и в масовия спорт са необходимост. Това заяви президентът Румен Радев, който днес откри форум за перспективите за финансова подкрепа за развитие на масовия и професионален спорт в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Информационният ден "Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности“ е организиран от министерствата на иновациите и растежа и на младежта и спорта. Целта му e да информира за възможностите за използване на европейските средства по проекти със спортна насоченост и за финансовата подкрепа в тази сфера, която има ключово значение за младите хора.

Държавите, които изграждат своите млади хора като физически и психически издръжливи и устойчиви на предизвикателствата на бъдещето ще бъдат успешни в условията на все по-ожесточена конкуренция, подчерта президентът в приветствието си към участниците. Това изисква и създаването на условия за насърчаването на масовия спорт, родолюбието и патриотичното възпитание, утвърждаването на морални и физически качества и ценности, които спортът възпитава.

По думите на Румен Радев най-сериозният проблем в българския спорт е не липсата на средства, а това, че те не се инвестират и разпределят напълно прозрачно и съобразно нуждите на хората. През изминалите години много средства са били усвоявани на фона на незавършени стадиони и спортни зали, пустеят и скъпи спортни съоръжения, изградени не на правилното място и без координация със спортните организации, докато на места липсват физкултурни салони в училищата.

Взаимодействието между министерства, институции, спортни организации, местна власт и компании дава възможност да се изгради солидна спортна инфраструктура и да се работи по ясен план за бъдещата дейност в областта на спорта, подчерта президентът. Румен Радев изрази и очакване форумът да осигури прозрачност за оползотворяване на възможностите за проекти със спортна насоченост, така че да се решат предизвикателствата пред масовия спорт у нас.

В днешният форум участваха министрите на иновациите и растежа Александър Пулев, на младежта и спорта Весела Лечева, на електронното управление Георги Тодоров, на образованието и науката Сашо Пенов и на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков, както и представители на спортни организации, местната власт, компании и управляващи органи на програми за финансиране от ЕС.