Богдан Богданов и Марчин Масилевски подписаха декларация, с която  България се присъедини към Европейския алианс за батерии, предава репортер на "Фокус".

В официалната церемония участваха президентът Румен Радев, вицепремиерът Атанас Пеканов, служебният министър на иновациите и разтежа Александър Пулев, служебният министър на икономиката Никола Стоянов, служебният министър на енергетиката Росен Христов, българският еврокомисар Мария Габриел, представители на българската агенция за инвестиции и представители на чужди компании от Европейския съюз.

В реч, която президентът Радев отправи преди подписването на декларацията, стана ясно, че тя се случва в много важен момент, в който в Европа текат идеологични процеси по преосмисляне на цялостния подход на Европейския съюз към единния пазар и период на разгръщане на стратегията за дългосрочна конкурентноспособност на съюза.

"Трябва да осъзнаем, че Европа поема курс към решителна трансформация за установяване на една ясна посока за постигане на стратегическа автономност чрез развитието на иновативна, пълноценна и всеобхватна индустрия и енергетика", каза Радев.

"Днешното събитие взема България на борда, има много голямо значение за развитието на Европейския съюз, но има и добавена стойност за България, защото отключва нови хоризонти пред българската наука, индустрия и иновации", поясни той.

"Имаме ясно заявени амбиции да развиваме високотехнологични зелени производства, заяви той и допълни, че е убеден, че с включването на България в европейския алианс за батерии ние ще можем да разгърнем своя потенциал", заключи президентът.

"Нивото на чуждестранни инвестиции е 70% по-високо от 2021г. Успяхме с обща визия и стратегия да превъзмогнем този спад, който удари нашата икономика по време на Ковид пандемията, но това не е достатъчно. Искаме да стигнем до следваща фаза в развитието на България", заяви служебният министър на иновациите и разтежа Александър Пулев.

По думите му основен приоритет на нашето правителство е да привлича чуждестранни инвестиции.

"Всички заедно сме се обединило около мисията в България и Европа да привлечем големи мащабни производства, за да скъсим доставките и да предпазим икономиките от всички бъдещи геополитически кризи", каза той.