Президентът Румен Радев заяви, че България десетилетия напред трябва да продължи да развива ядрена енергетика, а не да се отказва от своите базови мощности. Според него, това ще ни даде спокойствие, докато страната ни започне да разчита изцяло на слънце, вятър и други нови източници на енергия.

Държавният глава беше специален гост на Международна ядрена конференция, която се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна. Пред участниците в събитието Радев припомни, че България има 50-годишен опит в безопасна и надежда експлоатация на ядрени мощности и то изцяло с наши подготвени висококвалифицирани кадри. Той даде за пример съседите от Румъния, които работят за изграждането на нови реактори:

"И аз в моя оставащ мандат като президент ще работя и с българските правителства и българския парламент ние да имаме по-голяма яснота и по-сериозни гаранции. Строителството на един нов блок отваря възможност за хиляди нови работни места при негово изграждане. След това дава възможност за друга допълнителна трудова заетост. Пътищата напред са ясни. Аз много се радвам, че най-сетне след дълги години изчакване, които се оказаха пагубни, има политическо решение и воля България да продължи да развива своята ядрена енергетика."