Република България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които РСМ е подписала. Многократно и ясно сме заявявали своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват. Това заяви в прессъобщение по повод на приключилата предизборна кампания в Северна Македония и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната държавният глава Румен Радев.

"Припомням също, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности. Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна,  както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана", се казва още в позицията.

Новият северномакедонски президент Гордана Силяновска-Давкова пропусна да изрече цялото име на държавата си в официалната церемония по встъпване в длъжност. През цялото време тя я наричаше Македония, а не с пълното ѝ име Република Северна Македония. Това стана повод гръцкият посланик в Скопие да напусне незабавно церемонията.