Парламентът отхвърли президентското вето върху решението България да изпрати 100 БТР-а от резерва на МВР към Украйна, предаде репортер на "Фокус“.

Ветото бе преодоляно със 162 гласа "за", 55 бяха "против", нямаше въздържали се. 

Ветото бе наложено в началото на тази седмица. Сред мотивите на държавния глава са съображението, че депутатите не са напълно запознати с това, което ще бъде изпратено, и възможността тези машини да бъдат използвани за нуждите на "Гранична полиция“.

Дебатите

"Възраждане“ заявиха, че тези машини могат да бъдат използвани от общините в кризисни ситуации. Според тях идеята да бъде отхвърлено ветото е "крайно несъстоятелно“.

От БСП също бяха критични към решението да се дават бронираните машини. Според тях тези машини могат да бъдат използвани при природни бедствия, в случай на война и т.н. от Вътрешното министерство.

Председателят на Военната комисия Христо Гаджев коментира, че такива машини са продавани от българския резерв по време на управлението на БСП, въпреки че в момента ги защитават.

Ивайло Мирчев заяви, че БТР-те никога не са били използвани на българската граница. Той призова да не се спекулира с този факт. Депутатът от ПП-ДБ апелира да не правят неверни внушения.