В началото на новия строителен сезон ще стартира основният ремонт на 19 км от път III-811 Сливница – Гълъбовци – Ракита, съобщи в сутрешния блок на БТВ инж. Бисер Йорданов, директор на дирекция "Управление на стратегически инфраструктурни проекти“ в Агенция "Пътна инфраструктура“. През 2022 г. бяха подписани договорите с избраните изпълнители на строително-монтажните работи и надзора, след проведени открити процедури по Закона за обществените поръчки. На финален етап е подготовката на документацията за издаването на разрешението за строеж за обекта. Председателят на УС на АПИ инж. Венцислав Ангелов, инж. Десислава Паунова - член на УС на АПИ, и инж. Йорданов днес се срещнаха с жители от Сливница.

Ремонтно-възстановителните дейности на третокласния път ще продължат 18 месеца от откриването на строителната площадка. Поради тази причина сме предвидили работата да стартира през пролетта, за да не се влиза в два зимни сезона, което би довело до удължаване на срока за изпълнение, обясни инж. Йорданов.

Проектът се финансира със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за над 24 млн. лв. За по-бързото изпълнение на строително-монтажните работи отсечката е разделена на два участъка. Първият е с дължина 11,5 км и е от град Сливница до с. Гургулят. Вторият е 7,4 км. Започва от с. Гургулят, а краят е на 3 км след с. Ракита.

Проектът предвижда усилване на пътното тяло, полагане на нова асфалтова настилка и подобряване на отводняването. Пътят ще е с нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Ще бъдат основно ремонтирани прилежащите малки и големи съоръжения на третокласният път, сред които и мостът над р. Сливнишка при км 11.

Агенция "Пътна инфраструктура“ е предприела необходимите действия за подобряване на състоянието на пътя и осигуряване на безопасното преминаване на моторните превозни средства през зимния сезон до започването на предстоящия основен ремонт .