Младият лекар Теодор Ангелов стана "Докторант на годината“ в традиционния конкурс, организиран от Националното представителство на студентските съвети.

"Давам тази награда с гордост и благодарност за вашия труд, за вашия принос към науката, за това че сте насочили усилията си в изследвания, които могат да победят тежки болести и да променят света“, каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който връчи отличието на победителя на официална церемония в УНСС.

Той съобщи, че от близо 6 500 докторанти във висшите училища около 11 % са в направление медицина. Професията е с нулева безработица и огромна конкуренция. Всички ние можем да се гордеем, че хиляди млади хора избират да се посветят на нея, защото в основата й е спасяването на човешкия живот.

Теодор Ангелов от МУ-София спечели приза в категория "Докторант на годината“ от конкурса "Студент на годината“, който се провежда вече 17 години. Завършил е медицина със Златен Хипократ, носител е на множество национални и международни отличия заради своята научна работа в областта на болестите на нервната система и редките болести. Автор и съавтор е на над 30 научни публикации, ръководител и участник в научни проекти.

Наградите в конкурса "Студент на годината“ са признание за постиженията на българските студенти и докторанти, насърчават на тяхната активност и стимулират надграждането на тяхната квалификация, каза още министър Цоков.

За 17 години, откакто се провежда конкурса в него са участвали над 3000 млади хора от българските висши училища, а повече от 200 от тях имат честта да носят това престижно отличие.

Високата академична подготовка, която получават нашите студенти и докторанти със сигурност ще допринесе за развитието на държавата и за тяхното лично благополучие, каза министърът на образованието и науката.

На церемонията "Студент на годината“ се връчват награди в още 14 категории: "Студент-доброволец“, "Български студент, обучаващ се в чужбина“, "Чуждестранен студент в България“, "Сигурност и отбрана“, "Изкуства“, "Спорт“, "Здравеопазване“, "Педагогически науки“, " Хуманитарни и социални науки“, "Стопански науки“, "Правни науки“, "Природни науки, математика и информатика“, "Технически науки“ и "Аграрни науки и ветеринарна медицина“.

В церемонията участваха министър-председателят акад. Николай Денков, кметът на София Васил Терзиев, министри, представители на академичната общност и на студентите.