Управлението на скоростта е централна част от безопасната пътна система, тъй като има ясна връзка между скорост на удара и вероятност за смърт. Рискът от фатален изход варира драстично за различните катастрофи видове.

Най-уязвимите участници в движението, като пешеходци или велосипедисти, обикновено могат да оцелеят при удар със скорост само до 30 км/ч, над тази скорост шансът за оцеляване намалява драстично.

На кръстовищата ударите между две коли при или под 50 км/ч са поносими за пътниците в превозното средство, но шансът за смъртността нараства значително над тази скорост.

В този ред на мисли от Световната здравна организация препоръчват скоростта да бъде намалена както следва: 

- Пътни участъци с възможни катастрофи между автомобили и уязвими участници в движението като пешеходци и велосипедисти - 30 км/ч

- Пътни участъци в градове с кръстовища, където са възможни странични удари между автомобили - 50 км/ч

- Извънградско каране по второкласни и третокласни пътища с голям шанс за челни удари между автомобили - 70 км/ч

 - По скоростни пътища и магистрали - 100 км/ч

Разрешената скорост на магистралите в България е 140 км/ч. България е сред страните в Европа, в които максималната разрешена скорост по автомагистралите е най-висока. В страни като Гърция, Румъния и Франция ограничението е до 130 км в час, а в Испания, например – максималната разрешена скорост е още по-ниска – 120 км в час.

Високата скорост е идентифицирана като ключов рисков фактор за нараняванията при пътнотранспортни произшествия.

Колкото по-висока е скоростта на превозното средство, толкова по-голям е необходимият спирачен път и следователно се увеличава риска от катастрофа.   

Скоростта е най-критичният рисков фактор при пътни катастрофи. Може да определи и двете дали се случват и колко тежки са те, тъй като скоростта влияе върху енергийните нива и силите на удара. Дори малки увеличения скоростта може значително да повиши риска от пътна катастрофа. Текущите ограничения на скоростта, използвани по държавите по света, са често по-високи от препоръчителните безопасни скорости.

Друг е въпросът че, спазването на тези ограничения е често изобщо не се спазва от шофьорите, което, съвсем разбираемо, повишава рисковете.