В последните 12 месеца минималната пенсия се е качила от 300 лв. на 467 лв. Това заяви премиерът Кирил Петков преди редовното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Той посочи, че на днешното заседание ще бъдат разгледани много точки, но най-важната е приемането на актуализацията на бюджета.

"Искам да припомня и някои важни за хората неща. Увеличават се пенсиите с 60 лв., плюс 10% и таванът на пенсиите става 2000 лв. Какво означава това? Това означава, че в последните 12 месеца минималната пенсия се е качила от 300 лв. на 467 лв., т.е. има покачване със 167 лв.

А за последните 12 години преди това – само със 100 лв.“, каза Кирил Петков.

Той допълни, че освен това се дава възможност на бензиностанциите да намалят цената на дизела и на бензина без добавки с 25 стотинки на литър и от това ще може да се възползва всеки българин.

"Няма да помагаме на хората, които преминават през България, но всеки българин ще може да има тази отстъпка.

Освен това ще има освобождаване на ел. енергията и втечнения газ от акциз. Намаляване на ДДС ставката на парното с 9% - също много важна мярка. С увеличаване цените на газа правителството прави всичко възможно, крайната цена за потребителите да може да бъде намалена.

Безпрецедентна мярка е и нулевата ставка на хляба за ДДС. И облекчаване на данъчните плащания за младите работещи семейства.

Тези мерки са безпрецедентни, но хубавото е, че те не са проинфлационни, защото крайният дефицит остава на 4,1. С други думи – ние не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда“, каза в заключение Кирил Петков.