Министър-председателят Гълъб Донев се срещна днес с президента на Република Армения Вахагн Хачатурян. В рамките на работния им обяд в резиденция "Бояна“ премиерът Донев изтъкна традиционно приятелските отношения между България и Армения, както и дългогодишните исторически и културни връзки между българския и арменския народ.

Акцент в срещата бяха възможностите за задълбочаване на търговско-икономическите отношения между двете страни. Премиерът Донев отбеляза, че за българската държава Армения е традиционен икономически партньор, с който желаем да развиваме дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество – както на двустранна основа, така и в рамките на политиката на Европейския съюз за развитие на отношенията с Кавказкия и Черноморския регион.

Министър-председателят Гълъб Донев и президентът Вахагн Хачатурян обмениха вижданията си по конкретните области за задълбочаване на двустранното сътрудничество, както и за проекти и инициативи, в които българският и арменският бизнес биха могли да си взаимодействат, включително по линия на високите технологии, цифровата свързаност и комуникациите.

Двамата специално акцентираха върху ползите, които биха произтекли от функционирането на постоянен директен полет между София и Ереван. Подобна директна връзка несъмнено би имала положително въздействие не само върху развитието на търговско-икономическите отношения между България и Армения, но и върху задълбочаването на сътрудничеството в области като туризма и културата, както и на контактите между хората.