Министър-председателят Гълъб Донев благодари на министрите, съпричастни към провеждането на изборите в началото на днешното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Вотът премина спокойно и прозрачно в съответствие с разпоредбите на закона. Съществени нарушения не бяха констатирани. Гражданите изразиха свободно своя вот и предпочитания. Резултатите показват безусловно картина, за която често призовавах да се мисли, за да не губи време от двата месеца между август и октомври. Българските избиратели, които участваха в изборите със своя глас в подкрепа, не подкрепа или отказ от гласуване, решиха коалиционната формула за създаване на редовно правителство е неизбежна", заяви той. 

Донев посочи, че ниската избирателна активност и големият брой гласували с "не подкрепям никого" са повод не само за анализ, но и за преосмисляне на политическото поведение. 

"Като не подкрепят никого или не гласуват българските избиратели задължават българските политици да предложат своя по-добра версия", посочи той. 

Служебният премиер съобщи, че в следващите дни президентът ще свика 48-то Народното събрание. 

"Въпреки всеобщите очаквания ние се надяваме то да има дълъг живот, защото най-добре познаваме необходимостта от работещ парламент", каза още той.

Нели СТАВРЕВА