"Имаме съгласие с Република Турция да работим в синхрон за разширяване на ГКПП "Малко Търново". Това заяви премиерът Димитър Главчев, който заедно с посланика на южната ни съседка Мехмет Саит Уянък посетиха днес ГКПП "Малко Търново" и ГКПП "Дерекьой", съобщиха от Правителствена информационна служба.

Визитата е в продължение на работната им среща от началото на миналата седмица, на която бяха обсъдени тежкият трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на пункта. В посещението се включиха още министрите на вътрешните работи Калин Стоянов, на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, на туризма Евтим Милошев, на околната среда и водите Петър Димитров, директорите на Агенция "Митници“ и ГД "Гранична полиция" Георги Димов и Антон Златанов, областният управител на Бургас Мария Нейкова, както и кметовете на Бургас и Малко Търново Димитър Николов и Илиян Янчев.

От турска страна беше представен проект за разширения на ГКПП "Дерекьой“, който включва разширение и за тежкотоварни автомобили. Според премиера Главчев преди синхронизирането на двата проекта, в България трябва да се проведе сериозна обществена дискусия дали да бъде разрешено преминаването на тирове през ГКПП "Малко Търново". Това трябва да бъде съобразено с всички законови разпоредби и изискванията на Натура 2000, тъй като някои от участъците са на територията на защитена зона Странджа. Чак след това експерти от двете държави ще започнат да гледат детайлите.

"Ние стартирахме дейностите, но пунктът няма да е готов по време на нашето служебно правителство. Основната ни задача е да проведем честни и прозрачни избори и да придвижваме започнатите проекти", допълни Главчев. В следващите дни премиерът ще посети и ГКПП "Капитан Андреево", което по данни на "Агенция Митници" е второто най-натоварено в света с тенденция до 2-3 г. да заеме първото място. За него също има съгласие с Турция за синхронизирани действия по разширяване и модернизация.