Премиерът Донев за стачките на МВнР: Поел съм личен ангажимент за решаване на проблемите със заплащането в системата на министерството. Това заяви служебният министър-председател от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Тези проблеми са трупани с години. Редица правителства не са обръщали внимание на исканията, които са постъпвали от служителите и от самото МВнР, даже обратното, проблемите не са били решавани, а са задълбочавани", посочи Донев.

Той обясни, че още през 2009 година бюджетът на МВнР е рязко намален и едва през 2018/2019 той достига нивата от 2007 година в номинално изражение. "Това показва отношението, което е било показвано към възнагражденията и към финансирането на дипломатическата служба. Действително има резерви, които биха могли да бъдат използвани за това заплатите на служителите на МВнР да бъдат осъвременени", каза още той. 

По думите му е грубо нарушавано през годините и задължението във връзка с вътрешните нормативни актове, които съществуват в МВнР по отношение на актуализацията на нивата на заплащане, както и на дипломатическите служители, които са на задграничен мандат, така и на служителите в МВнР. "Знаете, че на всеки две години трябва да се разглеждат достигнатите нива и съответно да се актуализират спрямо достигната инфлация. Тук потвърждавам, че данните за възнагражденията, които служителите, които стачкуват в МВнР са абсолютно достоверни, отговарят на фактите". 

Той отбеляза, че апелът на МВнР е бил работните заплати да бъдат увеличени поне с процента на инфлацията, но по времето на предходното правителство, когато е правена актуализацията на бюджета, това нещо не е било на вниманието на съответно управляващото мнозинство тогава. "Точно обратното от отговора към МВнР е бил от страна на Министерски съвет и Министерство на финансите цитирам "Оптимизация и преразпределение на разходите по бюджета на Външните работи. Това ви е инструментът, с който да си решите проблемите“. Нещо, което не отговаря на целите, които си поставя дипломатическата служба.", каза служебният министър-председател.

Премиерът Донев бе категоричен, че България трябва да има активна дипломатическа служба и активна дипломация. Според него България не може да си позволи да държи в унизително положение както служителите в МВнР, така и служителите, които са в задграничен мандат. "България трябва да има особено отношение към дейността, която те изпълняват", заключи той.