"България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите срещу г-н Христо Грозев обвинения." Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на редовното заседание на Министерски съвет и последно за тази година. 

По думите на Донев българската държава, чрез своите институции, е в постоянен контакт с журналиста Христо Грозев, много преди информацията за неговото издирване от Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема. 

"Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои. Както знаете, след час посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е извикана в МВнР за обяснение по случая", добави още той.

"За нас този акт е неприемлив. Той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин. Затова правителството чрез МВнР ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на българския гражданин Христо Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това решение", категоричен бе министър-председателят.

"Добре е също така да не забравяме, че в интерес на сигурността на г-н Грозев е действията за неговата защита от евентуална заплаха, да не се предоставят декларативно в новинарските емисии", предупреди Гълъб Донев.